ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ

ЛАЛКО ДУЛЕВСКИ: БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ КАТО ТЕРИТОРИЯ НА СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА

България изглежда добре като територия на социалната икономика, защото е от малкото страни в ЕС, която има стратегия за развитие на социалното предприемачество, план за действие и реални стъпки.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Лалко Дулевски. Все още предстои да бъде дефинирано понятието "социално предприятие", допълни той.

От гледна точка на най-общото понятие "социално предприятие", вече има регистър, който е създаден, следят се бройките. Може би има 600–700, ако не се лъжа, подобни предприятия, които се идентифицират като социални.

Правителството трябва да разшири контактите си с всички заинтересовани страни, преди да вкара дефиницията в някакъв законодателен или нормативен акт, коментира Дулевски.

Социалната икономика исторически се е появила тогава, когато нито пазарът, нито държавата могат да решат проблемите на определени хора и хората започват да се обединяват и сами да си решават проблемите. България е един исторически пример за това. Българските кооперации са едни от най-старите в Европа – 120-годишна история.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Лалко Дулевски можете да чуете на страницата на БНР посредством този линк.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава