Нови статии по дата: декември 2015

В последната Пленарна сесия за 2015 г., която се състоя на 17 декември, ИСС прие две взаимосвързани резолюции, касаещи младите хора . Актовете са разработени по собствена инициатива и са озаглавени „Интегрирани политики за младите хора в България” и „Реализацията на младите хора на пазара на труда”.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Не искаме да напускаме България, но искаме да живеем в държава, където има ред, където се изпълняват законите, където добрите специалисти се назначават, защото са добри, където има достатъчно и качествени работни места. Искаме децата ни да растат и учат в по-добра среда от нас. Знаем, че у нас не можем да получаваме много високи заплати, особено в началото на кариерата, но парите не са всичко. Така звучаха думите на абитуриентите от Националната търговско-банкова гимназия, където Икономическият и социален съвет (ИСС) проведе среща с тях, за да коментират заедно какво би ги задържало да учат и да работят в България.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

ИСС прие становище „Мерки за преодоляване на енергийната бедност в България“. Становището е разработено по собствена инициатива. Съдокладчици по темата са д-р ик. Любен Томев от група ІІ – на синдикатите и д-р ик. Богомил Николов от група ІІІ - на други граждански организации.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Преди либерализирането на енергийния пазар е необходимо да се дефинира понятието „енергийна бедност“, да се анализира явлението и обхвата за България на енергийната бедност и да се създаде Национална стратегия за защита на най-уязвимите потребители от проблема с енергийната бедност. Необходима е също и широка информационна кампания, която да разясни на хората как да изберат най-изгодната оферта за купуване на енергия. Това са част от препоръките на Икономическия и социален съвет (ИСС) в становището му „Мерки за преодоляване на енергийната бедност в България“, прието на 11 декември 2015г.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Икономическият и социален съвет ще представи на пресконференция на 13 декември от 11 часа в БТА последното си становище „Мерки за преодоляване на енергийната бедност в България“. В пресконференцията ще участват проф. д-р Лалко Дулевски – председател на ИСС; Пламен Димитров - президент на КНСБ, член на ИСС от група ІІ – синдикати, председател на комисията в ИСС „Труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения; д-р ик. Любен Томев – съдокладчик по темата , член на ИСС от група II – синдикати, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ; д-р ик. Богомил Николов – съдокладчик, член на ИСС от група III – други организации, изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Активни потребители“ и Ивелин Желязков – член на ИСС от група I – работодателски организации, от Асоциацията на индустриалния капитал.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Прави сте като разсъждавате как образованието в България да стане по-приложимо, по-модерно и повече признато извън страната, а и у нас. Това каза в заключителното си обръщение председателят на Синдиката на Българските учители и член на Икономическия и социален съвет Янка Такева към учениците от Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън“ в София на среща–дискусия за възможностите за реализация на младите хора в България. Тя подчерта, че част от идеите на учениците за по-ефективно образование вече са факт с приемането на промените в законодателството. В същото време Такева подчерта, че има още път пред българската образователна система, за да изпълни европейските принципи за съвременно образование. Дискусията беше по инициатива на Икономическия и социален съвет и в партньорство с ръководството на Втора английска езикова гимназия.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Дупница може да даде много ясна перспектива за реализация на младите хора в областта на археологическия, религиозния, ски туризма - около това се съгласиха абитуриенти от Дупница заедно с председателя на Общинския съвет Ивайло Константинов по време на дискусия за възможностите за реализация на младежите в родния им град. Срещата беше организирано съвместно от Икономическия и социален съвет (ИСС) и Община Дупница и е поредната в кампанията на ИСС в страната. Повод за нея е анализът на ИСС „Миграционни нагласи на завършващите средно образование в България“, който изведе някои тревожни заключения за предпочитанията на младите хора от малките градове да отидат в големите градове, а оттам - в чужбина. Целта на кампанията е да се срещнат местната власт и младежите и в пряк диалог да потърсят заедно решения в полза на реализацията им в родното им място. Срещата в Дупница беше трета поред след Самоков и Казанлък. Проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС, в презентацията си подчерта, че само чрез преки комуникации с местната власт, която да бъде открита и полезна и да информира младите хора за перспективата на родното им място, може да се променят нагласите им за миграция.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

На 7 декември 2015 г. /понеделник/ от 14.00 ч. в заседателната зала на Община Дупница, пл. Свобода 1 ще се състои регионална среща-дискусия на тема: “Проблеми и възможности за реализация на младите хора в Община Дупница”, организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС) в партньорство с Община Дупница.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Искаме институциите да дойдат при нас в училище и да си говорим за бъдещата ни реализация в Казанлък, но да дойдат като приятели, а не като „институции”. Това каза младеж, който завършва средното си образование тази година в града на розите по време на дискусия за реализацията на младите хора в родното им място. Срещата с повече от 100 ученици от всички средни училища в града заедно с техни учители и директори организираха Икономическият и социален съвет на България (ИСС) и Община Казанлък. В нея участваха проф. д-р Лалко Дулевски – председател на ИСС, зам.-кмета на Община Казанлък Лилия Цонкова, председателят на Синдиката на българските учители и член на ИСС Янка Такева, заместник-председателят на ИСС проф. Нено Павлов, директорът на Дирекция „Бюро по труда” Илиана Жекова , инж. Владимир Чучумишев, ръководител на техническо развитие при „Арсенал“ АД и координатор на Регионален академичен център към БАН в Казанлък, Румяна Тонева от МОН, представители на Центъра по професионална ориентация и други общественици.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер