Нови статии по дата: декември 2011

Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) проф. Лалко Дулевски участва в Публичен дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?”, който се проведе в пленарната зала на Народното събрание.

„Рецесията, това е убиване на надеждата на милиони млади обучени хора да намерят работа и достоен живот на стария континент. Европа все още няма адекватен отговор и послание към младите хора за тяхното бъдеще и практическа реализация, а това означава липса на бъдеще за Европа.” Това каза проф. Дулевски от парламентарната трибуна и поздрави организаторите на инициативата.

По думите на г-н Дулевски - гражданите на Европа имат нужда от по-пряко и активно участие в дебатите по вземането на ключовите решения. „Включването на гражданското общество в процеса ще осигури необходимата обществена подкрепа за структурните реформи и болезнените мерки, които трябва да се предприемат”, каза още г-н Дулевски. Той завърши с думите „за ИСС 2012 г. ще бъде година на отворените врати – особено за младите хора в България.”

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

 

Президентът на България Георги Първанов: “Вярвам, че и в бъдеще ИСС ще дава своя принос за едно ново разбиране на механизмите на координация, диалог и прозрачност в България.”

Икономическият и социален съвет (ИСС) на България отбеляза на 10 декември 2011 г. осем години от своето създаване с тържествена сесия под надслов “Осем години европейски модел на граждански диалог в България”.

Официален гост на честването бе Президентът на Република България г-н Георги Първанов. Събитието събра в София президентите на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2002-2008 г., настоящият президент на ЕИСК Стафан Нилсон и президентите на трите групи на Комитета – Анри Малос, Георгиос Дасис и Лука Жайер. Гостите бяха повече от 200 души, представители на основните институции в държавата, съпричастни с дейността на съвета през тези осем години, министри, народни представители, евродепутати, представители на неправителствени организации и на научните среди.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Икономическият и социален съвет на България ще отбележи осeм години от своето създаване на 10 декември 2011 г. /събота/ от 10,00 ч. в зала № 6 на Националния дворец на културата с тържествена сесия под надслов: „8 години европейски модел на граждански диалог в България”.

Точно на 10-ти декември 2003 година България стана първата страна от 12-те нови държави - членки на Европейския съюз, която създаде Икономически и социален съвет /ИСС/ по модела на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/.

През тези осем години, България и нейният Икономически и социален съвет получават високи оценки от страна на ЕИСК. Свидетелство за това е, че на събитието ще присъстват всички президенти на Европейския икономически и социален комитет за периода 2002 -2008 г., настоящият президент на Европейския икономически и социален комитет г-н Стафан Нилсон и президентите на трите групи на Комитета, представляващи „Работодатели”, „Работници“ и „Други интереси“.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер