Нови статии по дата: декември 2006

Специализираните трудови съдилища са едно от възможните решения за по-бързото и ефективно правораздаване в областта на индивидуалните трудови спорове, се казва в становище на Икономическия и социален съвет на тема “Повишаване на ефективността на съдебния механизъм при решаване на индивидуални трудови спорове”, прието късно снощи, 12 декември, вторник.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Само 6 от 10 работници са осигурени върху реалните заплати, които получават. Оценката на недекларирания доход по анкетни данни показва, че около 35% от работещите по трудов договор получават по-високи от декларираните доходи и той представлява между 40-50% повече от официалната работна заплата за страната – за 2005 г. в размер на 310 лв. Делът на работещите, които изобщо не са осигурявани социално и здравно, също е твърде висок – трима от всеки 10.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Утре, 7 декември, от 11.00 часа, в заседателната зала на Икономическия и социален съвет (бул. Княгиня Мария Луиза 22) ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представено становище на Съвета на тема “Неформалната икономика и мерки за ограничаването й”.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

През 2007 г. София ще бъде домакин на регионална среща на икономическите и социални съвети и сродни институции от региона. Това стана ясно по време на провеждащата се на 4 и 5 декември 2006 г. в Солун, Гърция конференция за ролята на икономическите и социални съвети и сродни институции в процеса на присъединяване към ЕС и прилагането на Лисабонската стратегия. Предложението догодина София да стане домакин на следващ регионален форум е на Икономическия и социален съвет на България. След проведени двустранни срещи по време на конференцията в Гърция инициативата получи подкрепата на участниците във форума и на президента на Европейския икономически и социален комитет Димитрис Димитриадис.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Делегация от Икономическия и социален съвет на България, водена от председателя на Съвета доц. Лалко Дулевски, участва в конференция на тема “Ролята на икономическите и социални съвети и сродни институции в процеса на присъединяване към ЕС и прилагането на Лисабонската стратегия”.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Необходима е обща политика за повишаване на доходите на българските граждани, която да отразява производителността на труда и инфлацията, се казва в становище на ИСС прието късно снощи. Констативната част от него показва явно изоставане на ръста на доходите сравнен и с ръста на брутния вътрешен продукт, така и с ръста на производителността.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер