НОВИНИ

СПОРЕД УЧЕНИЦИТЕ БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ПОЛЗИ ОТКОЛКОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА КАТО ЧЛЕН НА ЕС

Последната от поредицата дискусии, които ИСС провежда с ученици, бе във второ средно училище „Емилиян Станев“. Над 50 ученици от 9, 10 и 11 класове членуващи в клуб „Европа“ към училището и носители на приза „Младши посланици на Европейският парламент“ бяха домакини на срещата- дискусия “Младите хора за Европа“.

Председателят на ИСС проф. Дулевски запозна учениците с консултативните органи на ЕС и България - Европейският икономически и социален комитет и българският ИСС и акцентира върху ролята на гражданите, в т.ч. и на младите хора в процеса на вземане на решения в ЕС. Янка Такева, председател на СБУ и член на ИСС запозна учениците с ролята на образованието и възможностите пред младите хора в ЕС.

След оживена дискусия учениците се обединиха около основното предимство на всички европейски граждани – заедно да живеят в мир, разбирателство и взаимопомощ. На второ място те откроиха възможностите за свободно придвижване и за професионална реализация в рамките на ЕС, както и подобряване на инфраструктурата и населените места в България в резултат от усвояване на европейските фондове. Темите за миграцията, демографските проблеми, влизането в Еврозоната и опазването на околната среда бяха изведени като основни предизвикателства за България и предизвикаха коментари.

Всички ученици се обединиха около посланието, че България има предимно ползи от членството си в ЕС и те с гордост се наричат европейски граждани.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер