НОВИНИ

ИСС: ОТИДЕ СИ ПРИЯТЕЛЯТ И МЪДРЕЦЪТ
БОЖИДАР ДАНЕВ

Съболезнователно писмо по повод смъртта на Божидар Данев изпрати от името на Икономическия и социален съвет председателят проф. Лалко Дулевски. В писмото, адресирано до БСК и до близките, се казва:

"Не можем да повярваме, че си отиде една емблематична фигура за обществения живот на България. Напусна ни приятел, който проявяваше човещина, финес и мисъл във всяка ситуация. Божидар ни очароваше с аристократизъм и познания, с аналитичност и прагматичност, с любовта си към красивото и към изкуството. Той превръщаше икономическите познания в интересна наука, обръщаше всеки разговор в търсене на нещо ново и умееше повече от всички да гледа напред. Пишеше икономически анализи като наука и литература заедно. Превръщаше тъмните коридори в картинни галерии. Служебните отношения с него ставаха приятелски.

Когато в Икономическия и социален съвет Божидар Данев говореше или защитаваше теза, беше много трудно някой да го обори. Медиите винаги очакваха новината от него. Негови анализи и разработки, направени преди години, се цитират и днес като актуални и консенсусни. Със загубата на Божидар Данев Икономическият и социален съвет губи не само един от основателите си и няколко пъти заместник-председател на съвета. Икономическият и социален съвет губи приятел, съветник, мъдрец. Без него сесиите ни вече няма да са същите.

Някои казаха, че с Божидар Данев си е отишла цяла епоха. Бих прибавил, че с Божидар Данев си отиде и част от бъдещето, което той виждаше по-далеч и по-ясно от нас.

Светла му памет! Поклон!"

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава
Банер
Банер