НОВИНИ - АРХИВ

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ ТРИ ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ И СОЦИАЛЕН СЪВЕТ

Източник: Агенция "Фокус"

Днес се навършват точно три години от създаването на Икономическия и социален съвет (ИСС). Миналата седмица на срещата на Икономически и социални съвети от Югоизточна Европа получихме и международно признание, заяви в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР председателят на съвета Лалко Дулевски.

ИСС счита, че най-големите предизвикателства за България в процеса на присъединяването към ЕС ще бъдат реалните доходи на хората и сивия сектор. Реалните доходи на домакинството изостават от реалния темп на Брутния вътрешен продукт (БВП) - само през периода 2000 – 2005 година реалният БВП нараства с около 27%, докато реалните доходи на едно лице нарастват само с 18%, каза още той.

Дулевски обясни, че от Икономическия и социален съвет не искат необосновано увеличаване на доходите, а едно по-тясно обвързване на доходите не само с инфлацията, но и с производителността на труда. За първи път ИСС се обедини около въпроса, че нарастването на работната заплата през 2007 година трябва да става на база фактическата инфлация за предходната година и ръста на производителността на труда, но не на база БВП, а на база брутна добавена стойност на едно заето лице.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава