НОВИНИ - АРХИВ

ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ЕИСК ПАТРИК ВЕНТУРИНИ БЕ ПРИЕТ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА БНБ ИВАН ИСКРОВ

 

Основна тема на разговорите беше разширяването на Европейския съюз. Г-н Вентурини каза, че е оптимист за приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 г. Той допълни, че приемането на България и Румъния не е нещо ново, а е втората част на петото разширяване на Съюза. Затова г-н Вентурини смята, че няма да има проблеми за приемането на България от 1 януари 2007 г. като пълноправен член на ЕС.

По време на срещата управителят на БНБ Иван Искров подчерта, че работата на Икономическия и социален съвет на България е изключително важна и оцени дейността на Съвета като много активна и полезна. Според Иван Искров в БНБ по закон няма пряка връзка с структурите на гражданското общество и диалогът е възможен именно чрез Икономическия и социален съвет.

Иван Искров подари на генералния секретар на ЕИСК Патрик Вентурини сребърна монета, която се нарича “България-ЕС”. От едната страна на монетата има изображение на фреска от Казанлъшката гробница, а от другата – герба на БНБ и фиксирания курс евро – лев.

Генералният секретар на ЕИСК Патрик Вентурини посети Музея на монетите и банкнотите, където официалният гост сам изсече монета, която ще отнесе със себе си в Брюксел.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава