НОВИНИ - АРХИВ

БЮДЖЕТ 2007 ДА СТАРТИРА С ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ ОЩЕ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ДОГОДИНА


За пореден шестнайсети път става точно обратно на нормалните процедури за приемане на държавния бюджет – първо научаваме най-различни числа и дискусиите, които винаги са закъснели, се изчерпват с коментари само около числата. Не можем да стигнем нито до приоритетите, нито до политиките, каза още доц. Дулевски.

Председателят на Икономическия и социален съвет за пореден път призова за повече прозрачност и публичност при формирането на бюджета. Тази година може да се приеме, че има обективни причини да закъснее приемането на бюджета 2006, но да се надяваме, че догодина най-важният за България Бюджет 2007 ще бъде най-сетне широко обсъден и обяснен на обществото преди да бъде приет в парламента.

Първата и основна цел на националния бюджет, според доц. Дулевски, е обществото да постигне съгласие и да определи най-важните си цели. Да се съгласи, че се отказва от нещо за сметка на друго нещо, което е изключително важно за хората. За съжаление такава дискусия и тази година нямаше.

След като обществото се споразумее за приоритетите, правителството трябва да очертае политики, които ще гарантират изпълнението на тези приоритети и чак накрая
Министерството на финансите “облича” политиките с числа.

Депутатът от Коалиция за България Петър Кънев прие предложението догодина още през февруари да започне дискусия за следващия бюджет. За съжаление за този бюджет вече няма никакво време за разговори и промени, констатира той.
Обратно горе